Zarůstající chloupky + vchlípená oční víčka

30.01.2009 18:13

Zarůstající chloupky + vchlípená oční víčka
S těmito problémy se většina morčat již narodí, a proto je mnohem lepší, pokud si jich chovatel všimne co nejdříve a začne je řešit. Sama léčba není nic složitého, ovšem v případě, že se stav neřeší, může dojít k poškození oka až k oslepnutí.

Zarůstající chloupky jsou většinou banálním problémem, kdy stačí po narození mláděte vytrhat na víčkách chlupy, které dráždí oko, popřípadě vykapat Septonexem a namazat Framykoinem. Pokud se nám oko zdá kalné, můžeme mazat další 2 - 7 dní.

V případě vchlípeného víčka se jedná v podstatě o podobný problém jako se zarůstáním chloupků, ale s tou vyjímkou, že se nám horní víčko ( častěji než dolní ) má tendenci vtáčet do oka, takže i v případě, že chloupky vytrháme, může docházet k podráždění. V takovém případě odstraníme chloupky, vykapeme oko a mažeme framykoinem v případě infekce nebo zakalení. I zde platí čím dříve začneme tento problém řešit, tím rychleji se dobereme výsledků. Léčba u miminka trvá na nejvýš týden, ovšem u dorůstajícího morčátka takřka v dospělosti se to může táhnout celé týdny až měsíce a v případě neustálého dráždění a slzení se může jediným východiskem stát operace.

—————

Zpět