Soužití morčat

30.01.2009 18:10

Někdy se stává, že se více morčat pohromadě nesnese. To se stává pak velkým problémem při jejich společném bydlení.

Sameček a samička

Jestliže žije samička se samce, nesmí být pořád spolu. U sebe je necháváme v případě, že je doba "připuštění". V jiných obdobích je musíme nechat samostatně. Samička si musí odpočinout, mezi porodem a další březostí, přibližně asi 2 měsíce.

Dva a více samců

Nejpravděpodobnější je, že se takto pohromadě samci nesnesou, jako v mnoha případech, ale i to samozřejmě není vždy pravdivé. Existují totiž samci, kteří se bez problémů snesou. Jedná se většinou o případy, kdy v blízkosti necítí samičku.
Pokusy, zda by spolu mohli být prudší jedinci samců, bývají ve výsledku marné
 

Dvě a více samic
V domácím chovu, stejně jako v přírodě v jednom stádě, nebývá problém chovat více samiček pohromadě. Nejlepší je ubytovat mladší samičku se starší. A to proto, že starší samička bude chtít mít dominantní postavení, to znamená, že se mladší samička bude muset podřídit. Nemusíte se obávat, že nastanou nějaké konflikty. Vše probíhá totiž přirozeně a bez problémů. Max. se mohou občas projevit mírné, ale opravdu mírné projevy odporu – vyjíždění ze strany starší samičky – nejedná se o kousání. Jak už víte, starší samička si chce prosadit dominantní postavení, proto chovat dospělé samičky je komplikovanější. Obě dvě se snaží získat dominantní postavení. Proto musíte být trpěliví a chvíli si počkat na to, až se vlastně samičky „rozhodnou a domluví“, jak to s nimi bude. Bohužel i někdy se musíme pokusit o pomalé seznamování s vysokou trpělivostí, to v případě, že dochází k agresivnímu chování a kousání.
 

A jak samičky seznamovat ??

1.Musíte mít připravené velké neutrální prostředí, do kterého obě morčata pustíte naráz, a to tím způsobem, aby se mohly procházet. Pokud vidíte, že morčata projevují agresivitu – kousání, klepání zuby – raději je od sebe oddělte a můžete pokus opakovat za nějakou dobu znovu.

2. U tohoto kroku jste tehdy, pokud se samičky navzájem snášejí a tolerují na území, kde jste se je spolu pokoušeli seznámit. Pokuste se samičky dát do obydlí, kde předtím ani jedna nebyla, aby nebyly cítit pachy ani jedné z nich (pokud nemáte nikde žádný prostor, stačí vyčistit bydlení jedné ze samiček). Po umístění samiček do tohoto obydlí je musíte sledovat – nepouštějte je z dohledu !! Jakmile by se začaly kousat, okamžitě je vyndejte a až druhý den zkoušejte znovu pokus i s 1. krokem (seznámení na neutrálním území). Opakujte to do té doby, než se začnou navzájem tolerovat.

3. Samičky se v uzavřeném obydlí snášejí ? Tak je tam tedy můžete nechat třeba i přes noc a pokud vše proběhne v pořádku, máte vyhráno a samičky mohou žít spolu. Pokud ne, musíte začít od kroku 1 a zkoušet znovu.

—————

Zpět