Pokojová klec

30.01.2009 18:07

Pokojová klec

Moderní pokojová klec

Pokojová klec

Morčata měla původně svůj domov venku, v divoké přírodě. Pokojová klec musí proto být dostatečně prostorná, zvlášť pokud chceme mít víc morčat. Většina pokojových klecí má spodní dno z plastu a otvíratelný horní poklop s železnou mřížkou. Vhodný rozměr klece pro morce je klec s povrchem dna o rozměrech asi 60 x 40 cm a o výšce klece asi 40 cm. Hladké dno zdrsníme obráceně položenou deskou nepropustného sololitu. Odborníci si většinou vybírají mřížku s vertikálními tyčkami. Zvířátka mohou totiž mezi horizontální položenými tyčkami snadno uvíznout pacičkami nebo zoubky a mohou si je zlomit.

Místo uložení pokojové klece je velice důležité. Klec nesmí stát ani na příliš teplém ani na příliš vlhkém místě, ani nesmí být v průvanu. Klec tedy nestavíme ani na plné slunce u okna, ani vedle ústředního topení, ani vedle dveří, které se neustále otvírají a zavírají, Jsou-li nablízku jiná zvířata jako pes něho kočka, neměly by vzniknout žádné problémy. Obvykle si zvířata na sebe brzy zvyknou. Měli bychom však zajistit, aby se jiná zvířata k morčatum nemohla dostat. Pokojová klec se vždy musí dát dobře zavřít.
Nejvhodnější podestýlkou je asi třícentimetrová vrstva bílých dřevěných pilin. Na ní položíme tak silnou vrstvu sena, aby se v ní morče mohlo dobře zachumlat. Těžší, hliněná miska na jídlo je lepší než lehčí krmítko. Je-li miska příliš lehká, může ji morče totiž snadno posouvat po celé kleci. Lahvička na pití je lepší než miska na pití, která se snadněji znečistí. Pokud začne být lahvička špinavá zevnitř, vyčistíme ji hrstkou nevařené rýže, kterou smícháme s trochou vody, a pak řádně lahvičkou zatřepeme. Lahvičku pak ještě omyjeme. Žlábek na zelené krmení po straně klece slouží k tomu, aby se krmivo neznečistilo.
    Klec pro morčata, která slouží pro chov zvířat v bytě, by se měla čistit podle potřeby lak často, aby nezapáchala. V praxi to stačí dvakrát za týden. Máme-li v jedné kleci více morčat, budeme samozřejmě muset úklid provádět častěji. Protože morčata nemají sklony ke „společenským hrám", skákání či šplhání, není nutné dávat do klece hračky. Doporučujeme však dávat zvířátkům pravidelně do klece čerstvé větvičky z vrby nebo ovocných stromů, aby ukojila svou potřebu hryzání.

—————

Zpět