Druhy krmení

30.01.2009 14:50

Zelené krmení z přírody
Milovníci morčat dříve s oblibou získávali zelené krmení pro morčata v přírodě. Chcete-li to také zkusit, mějte na paměti, že životní prostředí dnes není tak čisté jako třeba před půl stoletím. Nikdy proto netrhejte zelené krmení při okrajích silnic (kvůli zplodinám z výfukových plynu), ani v blízkosti hnojených zemědělských ploch. Vhodným zeleným krmením z přírody je například jetel, listy pampelišky, rdesno ptačí a kokoška pastuší tobolka. Naopak pryskyřník, všechny druhy rulíku a cibulnaté rostliny jsou jedovaté.

Krmné směsi
Základ pro krmení morčete pokrývají speciální hotové krmné směsi. Pokud nemáte možnost dávat svému morčeti každý den vedle běžného krmiva ještě zeleninu a ovoce, zvolte toto krmivo se zvýšeným obsahem vitaminu C. Dobře si prohlédněte obal a ujistěte se, že krmivo opravdu obsahuje vitamin C, protože tak tomu nemusí být vždy. Existují v zásadě dva typy hotového krmiva pro morčata: krmné směsi a lisované granule. V případě krmných směsí se vitamin C nachází většinou v trávových granulích, které morče zpravidla sežere až jako poslední. Je tedy třeba dávat morčeti čerstvé krmivo teprve tehdy, až sní předchozí porci, jinak nebude jeho strava dostatečně vyvážená. Malý tip: dejte morčeti ráno jen polovinu denní dávky, a když ji sní, dejte mu druhou polovinu. Pokud mu dáte vše najednou, může se stát, že zbylé granule budou večer znečištěné (například trusem) a budete je muset vyhodit.

U lisovaných granulí je v každém zrnku stejný obsah živin; vám to sice usnadní práci, ale morčeti může taková strava připadat poněkud nudná, neboť stále dostává totéž. Důležité je, aby morče mělo v kleci stále trochu jídla, neboť žere v malých dávkách celý den. Morčata přestanou jist, jakmile nemají hlad, nemusíte se proto bát, že by se vaše morče přejídalo. Kdyby san přesto bylo příliš tlusté, postarejte se mu o více pohybu.

Seno
Seno je pro zažívání morčat velmi důležité, protože obsahuje vysoké procento vlákniny. Bez dostatečného množství vlákniny nemohou být některé látky dobře stráveny a tělo je nemůže využít. Seno můžete zakoupit ve slisované formě ve speciálních obchodech. Neskladujte však seno příliš dlouho a na nevhodném místě, kde by mohlo zvlhnout a zatuchnout, nebo dokonce zplesnivět. Dobré seno má mít příjemnou kořennou vůni a šustí. Aby bylo vaše morče zdravé, musí mít seno neustále k dispozici.

—————

Zpět