Dlouhosrsté

30.01.2009 15:21

DLOUHOSRSTÁ PLEMENA

- rovná srst
- vlnitá srst
- bez rozet
šeltie
Srst je dlouhá, hladká a splývavá, bez rozet. Na hlavě má šeltie srst krátkou, od očí k uším se prodlužuje a za ušima je již srst dlouhá a podél těla splývá volně dolů. Na tvářích je žádoucí dlouhá srst ("licousy"). Kvalitní morčata tohoto druhu mají zcela běžně srst dlouhou kolem 20 cm.
Z barev je u šeltií oblíbená tříbarevná, černo- i červenostrakatá, želvovinová, chovají se i jednobarevné (červená, bílá, černá)
Péče o srst: je nutné každodenní pročesávání, případně natočení na papírové natáčky. Před výstavou se tato morčata koupou.
Vady: Příliš krátká, případně zacuchaná nebo dokonce zplstnatělá srst.
texel
Texel je vlastně vlnitá šeltie, případně dlouhosrstý rex. Prvně bylo toto plemeno vyšlechtěno v Anglii.
Je to morče bez jediného víru (rozety), jehož srst je zvlněná, na dotek hebká, dlouhá asi 12 cm. Má být zasazena hluboko v kůži a vyrůstá kolmo k tělu. Na hlavě a na břiše je srst kratší, na břiše tvoří jemné kudrlinky. Trsy dlouhých chlupů se stáčí do spirálek, které rozčesáním zmizí a znovu se stočí po navlhčení srsti.
Nejčastěji se chová v barvě červené, bílé, červeně strakaté, existují i morčata s ruskou kresbou a aguti. Třbarevní texelové nejsou uznáni ve všech zemích
Vady: místa s řidším osrstěním
jedna rozeta na hlavě
coronet
Coronet neboli "korunka" se dá popsat jako dlouhosrstý crested nebo šeltie s rozetou. Však také vznikl v Anglii spojením těchto dvou plemen. Po šeltii zdědil coronet dlouhou splývavou srst, která padá od hlavy dozadu a volně splývá podél těla. Crested dal této nové rase výraznou čelní rozetu. Středový bod rozety je velikosti špendlíkové hlavičky a rozeta musí vytvářet pravidelný, kruhový tvar.
Vady: Velký středový bod rozety, nepravidelný tvar rozety.
merino
Merino - kudrnatý coronet nebo texel s rozetou.Srst je vlnitá, s rozetou na čele. Tato čelní rozeta je u merina méně nápadná než u coroneta. Je to tím, že vlnitá srst merina od hlavy odstává a tím vír poněkud uzavírá.
"pony" na hlavě a dvě rozety na kyčlích
peruánec
Srst je dlouhá, lesklá, na dotyk hebká. Na tvářích je srst kratší, není však přilehlá jako u šeltie, ale odstává a opticky proto působí delším dojmem. Na kyčlích je po jedné rozetě, které nejsou příliš patrné, neboť velmi dlouhá srst rozety překrývá. Všechna srst od těchto rozet roste směrem k hlavě, proto srst dopředu přes hlavu a přes oči a tvoří ofinu ("pony"). Morče tedy vypadá často úplně stejně zepředu i zezadu. Maximální délka srsti neexistuje. Dlouhá srst se dědí recesivně.
Péči o srst je potřeba věnovat dostatek času a zvíře podle potřeby koupat a srst kartáčovat. Pokud nemáme na tuto péči čas, je lepší takové morče ostříhat. Zastřihuje se také srst chovných jedinců.
alpaka
Alpaka je plemeno s dlouhou a vlnitou srstí, stejně jako u peruánce je pony na hlavě a po jedné rozetě na každé kyčli. V počtu a rozložení rozet je tedy toto plemeno s peruáncem shodné, strukturou srsti se zase shoduje s plemeny texel a merino. Rozety pod dlouhou srstí téměř nejsou vidět.
nejméně 4, ideálně 8 rozet rovnoměrně rozmístěných po těle
angora
Morče angorské je vlastně dlouhosrstá rozeta. Tento druh má po těle rozloženy nejméně 4 rozety, žádoucí je jich však více, alespoň 8. Víry nemusí být pravidelně rozloženy, ale pokud jsou, dává se jim přednost. Tyto víry musí být čistého tvaru, velké a kulaté. I u tohoto druhu padá dlouhá srst přes oči, stejně jako u peruánce. Rozety rozložené po těle však činí toto morče jakoby "stále neupravené", neboť víry srst roztáčí do všech stran.
Vady: Zdvojené rozety a srst dělící se do pěšinek - vady rozet jsou dědičné, proto je nutno do chovu vybírat pouze jedince s dobře tvarovanými rozetami.
Angora je zatím neuznané plemeno.Výše uvedený popis plemene berte jako ideál pro případ, že by k uznání tohoto plemene v budoucnu došlo.

—————

Zpět